Överenskommelse klar om hur man specificerar egenskaper hos energilager som en komponent i ett elnät.
De första standarderna för energilager som komponent i ett elsystem är nu färdiga och fastställda som svensk standard. Den ena, SS-EN IEC 62933-2-1 behandlar hur man anger och provar grundläggande egenskaper. Till sådana räknas bland annat energikapacitet, in- och uteffekt och svarstid. Energilager betraktas i standarden som en komponent i ett elnät, oberoende av vilken teknik som används inuti lagret, om det är batterier, svänghjul eller något annat.
Däremot klassas energilagren efter typen av tillämpning: Klass A med arbetscykler under en timme, lämpliga för till exempel spänningsreglering, Klass B för belastningsutjämning med längre arbetscykler och Klass C för reservkraft. Med hjälp av uppgifterna i SS-EN IEC 62933-2-1 ska det därför bli lättare för leverantörer och beställare att specificera och jämföra olika energilager.
Utöver de olika parametrarna för att beskriva lagrets egenskaper, innehåller standarden också vissa baskrav på miljötålighet och liknande, som man bör kunna ställa på ett energilager. För att stödja standardiseringen inom området har det också kommit en ordlista i standarden SS-EN IEC 62933-1. Den är anpassad till den internationella elektrotekniska ordlistan, IEV, som finns på www.electropedia.org och de termer som är nya i den nya standarden ska läggas till i IEV.
Läs preview här på SS-EN IEC 62933-1, Elektriska energilagringssystem (EES) - Del 1: Terminologi
Läs preview här på SS-EN IEC 62933-2-1, Elektriska energilagringssystem (EES) - Del 2-1: Egenskaper och provningsmetoder – Allmänt
Med funktionen preview kan man få en introduktion till standarden, genom att fritt ladda hem förord, eventuell inledning, innehållsförteckning och avsnittet med syfte och omfattning.
Arbetet med standarderna har skett i internationellt samarbete inom IEC och de svenska standarderna överensstämmer helt med motsvarande internationella från IEC. De har också antagits som europeisk standard och är därmed likadana i 34 europeiska länder.
I samma serie om elektriska energilagringssystem gav IEC förra året ut en vägledning om miljöfrågor (IEC 62933-4-1) och en om säkerhetsfrågor (IEC 62933-5-1). Båda har status av tekniska specifikationer, TS, och kan komma att bli riktiga internationella standarder längre fram.
Läs preview på IEC 62933-4-1 här och på IEC 62933-5-1 här.
Arbetet har skett i den tekniska kommittén IEC TC 120, där svenska specialister deltar genom motsvarande grupp, SEK TK 120, läs mer här. IEC är den internationella organisationen för standardisering inom el och elektronik. SEK Svensk Elstandard är den svenska medlemmen sedan 1907 och är också utsedd som nationell standardiseringsorganisation av regeringen.
SEK Svensk Elstandard fastställer och svarar för all svensk standard på elområdet. SEK Svensk Elstandard representerar svenska intressen i internationell och europeisk standardisering på det elektrotekniska området, inom organisationerna IEC och CENELEC. Genom SEK deltar cirka 600 experter från olika företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet med specialistkunskap. Genom deltagandet i SEK Svensk Elstandard och den nationella och internationella standardiseringen är du med och påverkar framtiden samtidigt som ditt företag får en ökad affärsnytta och ökad konkurrenskraft. På SEK Shop, shop.elstandard.se, hittar du förutom nationella standarder även europeisk och internationell standard inom elområdet. SEK Svensk Elstandard ger även ut SEK Handböcker som förklarar och fördjupar, vägleder och underlättar användandet av standarder inom elområdet.