2024-08-29 09:53Nyheter

Nya standardförslag från tre globala organisationer

A connected and electrified world

För att tillgodose olika branschers behov av standardisering presenteras många förslag på nya standarder. Många organisationer har intresse av standarder från fler än en organisation.  

För att underlätta samlas nu alla nya förslag från de tre globala standardiseringsorganisationerna ISO, ITU-T och IEC i ett och samma dokument.

Månatliga sammanställningar av förslag på nya och reviderade standarder finns här.

Innehållet är tillgängligt för läsning

För dem som vill läsa de standarder som faller inom SEK Svensk Elstandards ansvarsområde, det vill säga från IEC, CENELEC och SEK, finns en lista på förslagen tillsammans med instruktioner för tillgång här.

Exempel på standardförslag
  • (111/768/NP) Ny standard för bedömning av proportionen återvunna material i produkter 
  • (31/1786/NP) Explosiv atmosfär - generella principer för explosionsskydd 
  • (8B/218/NP) Riktlinjer för bedömning av virtuella kraftverks uteffekt

Även standarder som är ute på remissrundor går att läsas och kommenteras här.

Innehållet nyttjas bäst vid deltagande

Med de ovannämnda sätten att får ni en inblick i de hundratals projekt som pågår inom standardiseringen i samspel med teknikutvecklingen. Men för den som tar regelefterlevnad och framförhållning på allvar är det bästa sättet att arbeta standardiserat och framtidssäkrat att delta i arbetet. SEK har cirka 100 tekniska kommittéer som täcker hela det elektrotekniska området. 

❓ Vill din organisation lära sig innehållet på djupet och sätta sin prägel på teknikutvecklingen? Delta i standardiseringsarbetet och dra nytta av det unika nätverket. 

Läs mer om deltagande här: https://elstandard.se/bli-deltagare

Martin Lind
SEK Svensk Elstandard



Om SEK Svensk Elstandard

SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation som drivs utan vinstintresse och som är utsedd av regeringen att ansvara för all standardisering inom det elektrotekniska området i Sverige. Alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet som till största del bedrivs genom internationella och europeiska samarbeten. SEK är svensk nationalkommitté i IEC, International Electrotechnical Commission. IEC och det internationella standardiseringsarbetet är stommen i SEKs verksamhet och standarder från IEC ligger till grund för de flesta europeiska och svenska standarder inom det elektrotekniska området.


Kontaktpersoner

Martin Lind
Teknisk skribent
Martin Lind
SEK Svensk Elstandard