2016-02-09 07:52Nyheter

Reglerbara transformatorer

null

Förslag till standard för reglerbara distributionstransformatorer – en nyckelkomponent när den förnybara elproduktionen ökar

Distributionstransformatorer med inbyggd spänningsreglering blir alltmer aktuella i takt med att mer och mer el genereras ute i nätet, i små anläggningar med solceller, små vindturbiner eller liknande. Spänningsreglering med lindningskopplare är ju en gammal teknik, som används för att upprätthålla spänningen i nätet, främst för att kompensera för variationer i belastningen. Med distribuerad generering kan istället spänningen bli för hög ute i nätet, också det kan hanteras med reglering vid – eller i – distributionstransformatorerna. Det här är ett exempel på hur utvecklingen av förnybara energikällor och smart elnät också påverkar utvecklingen inom traditionella teknikområden.

Därför finns det nu ett förslag att starta arbete med en internationell standard för spänningsreglerande distributionstransformatorer. Det har lämnats till transformatorkommittén, TC 14, inom IEC, där svenska intressenter deltar genom motsvarande TK 14 inom SEK Svensk Elstandard. Syftet är att ange villkor och provningar, för att säkerställa prestanda och göra det möjligt att jämföra olika typer och fabrikat.

Den föreslagna standarden är tänkt att bli en del i serien IEC 60076 och är tänkt att omfatta transformatorer mellan 25 kVA och 3 150 kVA och högsta nominella spänning 36 kV. Förslaget, kallat 14/848/NP, är ute på omröstning inom IEC till den 15 april 2016. Standarder från IEC antas normalt också som Europeisk standard av CENELEC och fastställs som svensk standard av SEK Svensk Elstandard.

Genom den tekniska kommittén SEK TK 14 är det möjligt att delta i arbetet med internationella och europeiska standarder för krafttransformatorer.



Om SEK Svensk Elstandard

SEK Svensk Elstandard fastställer och svarar för all svensk standard på elområdet. SEK Svensk Elstandard representerar svenska intressen i internationell och europeisk standardisering på det elektrotekniska området, inom organisationerna IEC och CENELEC. Genom SEK deltar cirka 600 experter från olika företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet med specialistkunskap. Genom deltagandet i SEK Svensk Elstandard och den nationella och internationella standardiseringen är du med och påverkar framtiden samtidigt som ditt företag får en ökad affärsnytta och ökad konkurrenskraft. På SEK Shop, shop.elstandard.se, hittar du förutom nationella standarder även europeisk och internationell standard inom elområdet. SEK Svensk Elstandard ger även ut SEK Handböcker som förklarar och fördjupar, vägleder och underlättar användandet av standarder inom elområdet.


Kontaktpersoner

Thomas Korssell
VD
Thomas Korssell