Säkerhetsfordringarna på stationär utrustning med bränsleceller finns nu i ny utgåva.
Standarden gäller både utrustningar för fristående anläggningar och för nätanslutning, med eller utan möjlighet till värmeåtervinning. Den innehåller säkerhetsfordringar och beskriver typprovning och rutinprovning. Standarden omfattar bränsleceller som drivs med naturgas, biogas eller liknande, med bensin eller diesel eller liknande, med metanol, etanol eller liknande eller med vätgas, stadsgas eller liknande. Mer om vad standarden tar upp och omfattar står i de inledande avsnitten. Se dem i preview på SS-EN 62282-3-100, Bränsleceller – Del 3‑100: Stationära system – Säkerhet.
I den nya utgåvan har man infört vissa lättnader för små utrustningar. Det gäller främst att vissa provningar inte behöver genomföras för dem. Med små menas i standarden sådana som genererar mindre än 10 kW el och som har ett bränsletryck som håller sig under 0,1 MPa. En annan nyhet är att komponenter och skarvar som kvalificerats enligt standarder för täthet inte behöver betraktas som riskkällor vad gäller utsläpp av brännbara gaser.
Kompletterande standard för prestandamätning är SS-EN 62282-3-200 och för installation SS-EN 62282-3-300. Genom att vara med i den tekniska kommittén TK 105 Bränsleceller inom SEK Svensk Elstandard kan svenska företag, myndigheter, högskolor och organisationer delta i, och bidra till, arbetet med internationella standarder för bränsleceller inom IEC. Pågående projekt handlar bland annat om system för industritruckar och för obemannade flygmaskiner och för miljödeklaration av stationära system.
Genom samarbetet inom CENELEC antas de internationella standarderna från IEC också som europeisk standard, lika i 33 länder. De fastställs också som svensk standard av SEK Svensk Elstandard, den svenska standardiseringsorganisationen inom el och elektronik.
Bland teknikområden där arbete med standarder sker inom IEC och SEK Svensk Elstandard märks solceller, energilagringssystem och smarta elnät. Kontakta SEK Svensk Elstandard om du är intresserad. Den som inte är med i arbetet, utan bara läser och använder standarderna, kan enkelt ha sitt standardbibliotek uppdaterat och lätt tillgängligt på nätet. Läs mer om SEK e-Standard.
SEK Svensk Elstandard fastställer och svarar för all svensk standard på elområdet. SEK Svensk Elstandard representerar svenska intressen i internationell och europeisk standardisering på det elektrotekniska området, inom organisationerna IEC och CENELEC. Genom SEK deltar cirka 600 experter från olika företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet med specialistkunskap. Genom deltagandet i SEK Svensk Elstandard och den nationella och internationella standardiseringen är du med och påverkar framtiden samtidigt som ditt företag får en ökad affärsnytta och ökad konkurrenskraft. På SEK Shop, shop.elstandard.se, hittar du förutom nationella standarder även europeisk och internationell standard inom elområdet. SEK Svensk Elstandard ger även ut SEK Handböcker som förklarar och fördjupar, vägleder och underlättar användandet av standarder inom elområdet.