2018-10-05 14:49Nyheter

Säkerhetsfordringarna på produkter som används som styr- och reglerutrustning har kommit i ny utgåva.

null

Den som konstruerar automationsutrustning kan använda standarden SS-EN IEC 61010-2-201 för att försäkra sig om att produkterna uppfyller gällande säkerhetskrav. 

Standarden beskriver också tillhörande provningar och ska användas tillsammans med SS-EN 61010-1, som innehåller allmänna säkerhetsfordringar på elektrisk utrustning för mätning, styrning och för laboratorieändamål.

Den nya utgåvan omfattar även positionerare och displayer och gäller också för användning i överspänningskategori III och IV. I övrigt har främst avsnitten om tålighet mot slag och värme ändrats, men också bland annat avsnitten om dokumentation och bilagan om isolation mellan olika delar av utrustningen.

SS-EN IEC 61010-2-201 överensstämmer med den internationella standarden IEC 61010-2-201 och innehåller dessutom en europeisk bilaga som kopplar standarden till väsentliga säkerhetskrav i lågspänningsdirektivet. Den nya utgåvan ersätter den tidigare från 2013 som upphör att gälla till midsommar 2023.

Ytterligare fordringar kan tillkomma för utrustning för särskilda tillämpningar eller miljöer. En ny del, SS-EN IEC 61010-2-120 kommer senare i år med kompletterande fordringar för mät-, styr- och laboratorieutrustning som räknas som maskiner.

För en introduktion till nya SS-EN IEC 61010-2-201 kan man ladda hem en preview här för att se förord, innehållsförteckning och avsnittet som behandlar standardens syfte och omfattning. Se preview på
SS-EN 61010-1 här.

För att inte missa tillägg och nyutgåvor kan det vara bra att ha sitt standardbibliotek tillgängligt på nätet. SEK e-standard är särskilt lämpat för små och medelstora företag. Läs mer här.

IEC är den internationella organisationen för standardisering inom el och elektronik. SEK Svensk Elstandard är sedan 1907 den svenska medlemmen i IEC och är också utsedd som nationell standardiseringsorganisation av regeringen. IEC 61010-2-201 har tagits fram inom gruppen IEC TC 65, Industrial-process measurement, control and automation, och IEC 61010-1 i IEC TC 66, Safety of measuring, control and laboratory equipment. Svenska spegelkommittéer är SEK TK 65 respektive SEK TK 66.



Om SEK Svensk Elstandard

SEK Svensk Elstandard fastställer och svarar för all svensk standard på elområdet. SEK Svensk Elstandard representerar svenska intressen i internationell och europeisk standardisering på det elektrotekniska området, inom organisationerna IEC och CENELEC. Genom SEK deltar cirka 600 experter från olika företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet med specialistkunskap. Genom deltagandet i SEK Svensk Elstandard och den nationella och internationella standardiseringen är du med och påverkar framtiden samtidigt som ditt företag får en ökad affärsnytta och ökad konkurrenskraft. På SEK Shop, shop.elstandard.se, hittar du förutom nationella standarder även europeisk och internationell standard inom elområdet. SEK Svensk Elstandard ger även ut SEK Handböcker som förklarar och fördjupar, vägleder och underlättar användandet av standarder inom elområdet.


Kontaktpersoner

Henrik Lagerström
Teknisk expert – Miljöhänsyn
Henrik Lagerström
Ingvar Eriksson
Teknisk expert – Elektriska bruksföremål, belysning och maskiners elutrustning
Ingvar Eriksson