De internationella standarderna för garantiprovning av ångturbiner håller på att arbetas om.
Det sker genom att en ny och mer heltäckande del tas fram, som de övriga delarna ska bygga vidare på. Den nya delen, kommande IEC 60953-0, ska omfatta provning av ångturbiner av alla typer och storlekar och för alla slags applikationer, både i kraftverk och industri. Syftet är att ge standardiserade metoder för verifiering av tillverkarens uppgifter.
Provningarna kan ske med olika noggrannhet och oavsett om turbinen arbetar med överhettad eller mättad ånga. Standarden ska också ge enhetliga anvisningar för förberedelser och genomförande och för beräkning av noggrannheten. Metoderna baseras på metod B i IEC 60953-2 (i Sverige SS-EN 60953-2), som den nya standarden kommer att ersätta och även i övrigt bygger vidare på.
Samtidigt pågår arbete med en ny utgåva av IEC 60953-3 för provning av renoverade ångturbiner, som ska användas tillsammans med den nya ”del 0”. Arbetet sker i den tekniska kommittén TC 5 i IEC, som är den internationella organisationen för standardisering på det elektrotekniska området. Den svenska standardiseringsorganisationen SEK Svensk Elstandard är den svenska medlemmen i IEC och svenska företag, högskolor, myndigheter och andra kan vara med i den svenska spegelkommittén SEK TK 5 Ångturbiner och delta i arbetet med de nya standarderna för provning av ångturbiner.
IEC TC 5 planerar också separata kompletterande delar för kondensturbiner och mottrycksturbiner. Revisionen av den grundläggande standarden IEC 60045-1 med en handledning vid upphandling av ångturbiner är klar och den nya utgåvan väntas senare i år. Att ångturbinerna hör hemma i IEC, beror helt enkelt på att IEC var den internationella organisation för standarder och tekniska regler som fanns när frågan om gemensamma turbinstandarder väcktes en gång − 1911. Av samma skäl ligger också sker också arbetet med standarder för vattenturbiner i IEC, i IEC TC 4.
Genom att abonnera på nyhetsbrevet från SEK Svensk Elstandard kan du hålla dig informerad om nya standarder på elområdet – och för ång- och vattenturbiner.
SEK Svensk Elstandard fastställer och svarar för all svensk standard på elområdet. SEK Svensk Elstandard representerar svenska intressen i internationell och europeisk standardisering på det elektrotekniska området, inom organisationerna IEC och CENELEC. Genom SEK deltar cirka 600 experter från olika företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet med specialistkunskap. Genom deltagandet i SEK Svensk Elstandard och den nationella och internationella standardiseringen är du med och påverkar framtiden samtidigt som ditt företag får en ökad affärsnytta och ökad konkurrenskraft. På SEK Shop, shop.elstandard.se, hittar du förutom nationella standarder även europeisk och internationell standard inom elområdet. SEK Svensk Elstandard ger även ut SEK Handböcker som förklarar och fördjupar, vägleder och underlättar användandet av standarder inom elområdet.