2018-02-08 07:52Nyheter

Vindkrafttillgångar

null

Vägledning för livscykelhantering och förlängning av livstiden för vindkraftverk nytt projekt.

Med sista svarsdatum den nionde mars är ett förslag ute att ta fram en internationellt gångbar vägledning för hur man skulle kunna förlänga livstiden för existerande vindkraftverk, och överhuvudtaget hantera livscykelfrågor förknippade med vindkraftverk.

Många vindkraftverk närmar sig slutet av sin från början planerade livstid. Om ägaren kan visa att anläggningen kan drivas vidare längre än så, kan det vara ekonomiskt fördelaktigt. Då måste det kunna motiveras och man ska kunna visa att säkerheten kan upprätthållas vid fortsatt drift.

I IEC TC 88, den grupp där internationella tekniska regler för vindkraftverk tas fram, finns nu ett förslag som ska ge en enhetlig och allmänt accepterad grund för de bedömningar som behövs. Den ska kunna användas av dem som äger och driver vindkraftverk, men också av t ex tillverkare och underhållsföretag, för att visa att deras produkter och tjänster följer god teknisk praxis.

Förslaget finns i dokumentet 88/658/NP (kommade IEC 61400-28) som kan beställas här från SEK Svensk Elstandard. Synpunkter som inkommit i god tid före den 9 mars 2018 förs vidare till den kommitté, SEK TK 88, som är svensk spegelkommitté för arbetet inom IEC TC 88, Wind energy generation systems.

I förslaget poängteras vikten av engagemang från operatörer och underhållsföretag, som en grund för en undersökning av olika sätt att lösa frågan kring planering som bygger på olika modeller och på indata av olika kvalitet. Projektet är tänkt att identifiera lämpliga och användbara modeller som kan användas för hela system, eller för olika delsystem, och att visa på god praxis som tillämpats med framgång.

Syftet är att skriva en teknisk specifikation, som är en sorts förstandard, och i den särskilt koncentrera sig på själva turbinen. Arbetet kan sedan fortsätta med större inriktning också på andra delar, som växelriktare och fundament, som kan få mer plats i en senare utgåva, som då också kan föreslås bli en "riktig" internationell standard.

Om förslaget går igenom kommer arbetet att ske i den tekniska kommittén TC 88 inom IEC, den internationella organisationen för standardisering inom el och elektronik. Svenska företag och organisationer kan delta genom den svenska referensgruppen
SEK TK 88 inom SEK Svensk Elstandard, den svenska standardiseringsorganisation som är medlem i IEC (sedan 1907). Genom SEK kan man också anmäla experter till arbetet i IEC.

IEC TC 88 är en aktiv kommitté, som samlar experter från hela världen. Standarderna därifrån antags normalt också som europeisk standard och fastställs som svensk standard av SEK Svensk Elstandard. Förra året kom t ex SS-EN 61400-12-1 om bestämning av vindkraftverks prestanda. Pågående projekt handlar bl a om elektriska egenskaper och om fordringar på havsbaserade anläggningar.



Om SEK Svensk Elstandard

SEK Svensk Elstandard fastställer och svarar för all svensk standard på elområdet. SEK Svensk Elstandard representerar svenska intressen i internationell och europeisk standardisering på det elektrotekniska området, inom organisationerna IEC och CENELEC. Genom SEK deltar cirka 600 experter från olika företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet med specialistkunskap. Genom deltagandet i SEK Svensk Elstandard och den nationella och internationella standardiseringen är du med och påverkar framtiden samtidigt som ditt företag får en ökad affärsnytta och ökad konkurrenskraft. På SEK Shop, shop.elstandard.se, hittar du förutom nationella standarder även europeisk och internationell standard inom elområdet. SEK Svensk Elstandard ger även ut SEK Handböcker som förklarar och fördjupar, vägleder och underlättar användandet av standarder inom elområdet.


Kontaktpersoner

Henrik Lagerström
Teknisk expert – Miljöhänsyn
Henrik Lagerström