2017-08-31 15:34Pressmeddelande

Att beskriva nanoprodukter – Standardiserade produktblad ska underlätta för köpare.

null

Överenskomna produktblad underlättar på många områden. Men vilka egenskaper anger man och hur gör man det? Nu startar ett interntionellt projekt för att göra rekommendationer för hur tilllverkare av nanomaterial beskriver sina produkters egenskaper.

Det är kommittén Nanotechnology for electrotechnical products and systems inom IEC, den internationella organisationen för standardisering inom el och elektonik, som nu startar projektet IEC TS 62565-1, Nanomanufacturing – Material specification – Part 1: Basic concept. Det finns redan ett antal förlagor till detaljspecifikationer för olika produktslag, t ex grafen, och baserat på erfarenheterna från dem vill man nu skriva en mera generell specifikation för hur man anger produktdata.

Nanoteknikkommittén IEC TC 113 har flera arbetsgrupper för olika delområden. De största områdena är tillförlitlighet, grafen, solceller och organisk elektronik, lysande nanomaterial, energilagring samt bedömning av egenskaper. Ordföranden kommer från Japan och sekretariatet är tyskt.

En stor del av pågående och föreslagna arbeten i IEC TC 113 gäller nyckelparametrar i tillverkningsprocesser. Då nanotekniken är i snabb utveckling, ger IEC ut många av publikationerna från TC 113 som tekniska specifikationer, TS. En TS är en sorts förstandard som fungerar som utgångspunkt för arbetet med en kommande ”riktig” internationell standard. Ett omfattande arbete med terminologi inom nanoområdet görs tillsammans med motsvarande kommitté inom systerorganisationen ISO, ISO TC 229.

Läs mer om IEC TC 113 här eller gå direkt till kommitténs beskrivning av sitt arbete här. Svenska företag, myndigheter, högskolor och organisationer som är intresserade av att delta och bidra till arbetet i IEC TC 113 samlas i den tekniska kommittén SEK TK 113. SEK Svensk Elstandard är en av de tre svenska standardiseringsorganisationerna och är den svenska medlemmen i IEC sedan 1907, www.elstandard.se.

De flesta internationella standarderna från IEC antas som europeisk standard, EN, av den europeiska standardiseringsorganisationen CENELEC. Det innebär att man i 34 europeiska länder kommit överens om att använda den internationella standarden på samma sätt, utan några oreglerade nationella avvikelser. Det innebär också att det inte sker något arbete med enbart europeiska standarder, utan europeiska intressenter deltar direkt i de internationella standardiseringsprojekten. Det betyder också att standarderna från IEC fastställs som svensk standard, SS-EN, oavsett om någon från Sverige deltagit i arbetet eller ej.


Om SEK Svensk Elstandard

SEK Svensk Elstandard fastställer och svarar för all svensk standard på elområdet. SEK Svensk Elstandard representerar svenska intressen i internationell och europeisk standardisering på det elektrotekniska området, inom organisationerna IEC och CENELEC. Genom SEK deltar cirka 600 experter från olika företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet med specialistkunskap. Genom deltagandet i SEK Svensk Elstandard och den nationella och internationella standardiseringen är du med och påverkar framtiden samtidigt som ditt företag får en ökad affärsnytta och ökad konkurrenskraft. På SEK Shop, shop.elstandard.se, hittar du förutom nationella standarder även europeisk och internationell standard inom elområdet. SEK Svensk Elstandard ger även ut SEK Handböcker som förklarar och fördjupar, vägleder och underlättar användandet av standarder inom elområdet.


Kontaktpersoner

Thomas Korssell
VD
Thomas Korssell
Thomas Borglin
Teknisk expert
Thomas Borglin
Sofie Bergh
Marknads- och kommunikationsansvarig
Sofie Bergh
Krister Elfgren
Försäljningsansvarig
Krister Elfgren
Bettina Funk
Teknisk expert – Elektromagnetisk kompatibilitet (EMC)
Bettina Funk
Joakim Grafström
Teknisk expert – Elinstallationer och skydd mot elchock
Joakim Grafström
Henrik Lagerström
Teknisk expert – Miljöhänsyn
Henrik Lagerström
Ingvar Eriksson
Teknisk expert – Elektriska bruksföremål, belysning och maskiners elutrustning
Ingvar Eriksson