2017-01-18 16:42Pressmeddelande

Kraftledningsstandard reviderad

null

Nya stolpkonstruktioner och anpassning till eurokoder är nyheter i sammanslagen kraftledningsstandard.

De tidigare standarderna för friledningar över en kilovolt har slagits samman. De nya är SS-EN 50341-1, Elektriska friledningar över 1 kV (AC) – Del 1: Allmänna fordringar - Gemensamma specifikationer, och SS-EN 50341-2-18, Elektriska friledningar över 1 kV (AC) – Del 2-18: Svensk normativ bilaga. Svenska specialister har deltagit i arbetet genom gruppen SEK TK 11, som organiseras av SEK Svensk Elstandard och som också skrivit den svenska bilagan.

– Den nya utgåvan av det svenska annexet SS-EN 50341-2-18 gäller för luftledningar över 1 kV (AC), säger Lillemor Carlshem på Svenska Kraftnät, som är ordförande i SEK TK 11.

– Framförallt har vi arbetat med förbättring samt modernisering av annexet, till exempel när det gäller stolpkonstruktioner, och kompletterat med ett kapitel om kompositstolpar (armerad plast).

I Sverige används båda delarna tillsammans, den gemensamma europeiska och den svenska del -2-18. Motsvarande nationella delar finns för andra europeiska länder. Bland de tekniska nyheterna i den gemensamma delen märks framförallt en anpassning till eurokoderna för byggnadskonstruktion. Det tekniska innehållet har överhuvudtaget moderniserats och det finns nu en enda metod för beräkning av mekaniska krafter på stolpar, t ex från vind och is.

De tidigare standarderna SS-EN 50341-1, utgåva 1 och SS-EN 50341-3-18, utgåva 1, som behandlade friledningar över 1 kV och upp till och med 45 kV växelspänning, och SS-EN 50423, utgåva 3, som behandlade friledningar över 45 kV växelspänning, gäller inte från och med 1 juli 2017. Fram till dess gäller de nya och de gamla sida vid sida.

Se preview här på SS-EN 50341-1, Elektriska friledningar över 1 kV (AC) – Del 1: Allmänna fordringar – Gemensamma specifikationer.

Se preview här på SS-EN 50341-2-18, Elektriska friledningar över 1 kV (AC) – Del 2-18: Svensk normativ bilaga.

I december fastställde SEK Svensk Elstandard SS 421 01 66, utgåva 4, Mekanisk dimensionering av utomhusställverk, och SS 421 01 67, utgåva 3, Dimensionering av utomhusställverk – Vind- och islaster.

De båda standarderna för högspänningsställverk, SS-EN 61936-1, Starkströmsanläggningar med nominell spänning överstigande 1 kV AC – Del 1: Allmänna fordringar, och SS-EN 50522, Starkströmsanläggningar med nominell spänning överstigande 1 kV AC – Jordning, berörs inte, utan fortsätter att gälla.

SEK Svensk Elstandard är en av de tre svenska standardiseringsorganisationerna och svarar för standardiseringen på elområdet i Sverige. SEK är också den svenska medlemmen i IEC och CENELEC, de internationella och europeiska organisationerna för standardisering inom el och elektronik.

Vill du ha ditt eget standardbibliotek tillgängligt på nätet? Så att du inte missar tillägg och uppdateringar? Läs mer om SEK e-standard här.


Om SEK Svensk Elstandard

SEK Svensk Elstandard fastställer och svarar för all svensk standard på elområdet. SEK Svensk Elstandard representerar svenska intressen i internationell och europeisk standardisering på det elektrotekniska området, inom organisationerna IEC och CENELEC. Genom SEK deltar cirka 600 experter från olika företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet med specialistkunskap. Genom deltagandet i SEK Svensk Elstandard och den nationella och internationella standardiseringen är du med och påverkar framtiden samtidigt som ditt företag får en ökad affärsnytta och ökad konkurrenskraft. På SEK Shop, shop.elstandard.se, hittar du förutom nationella standarder även europeisk och internationell standard inom elområdet. SEK Svensk Elstandard ger även ut SEK Handböcker som förklarar och fördjupar, vägleder och underlättar användandet av standarder inom elområdet.


Kontaktpersoner

Thomas Korssell
VD
Thomas Korssell
Thomas Borglin
Teknisk expert
Thomas Borglin
Sofie Bergh
Marknads- och kommunikationsansvarig
Sofie Bergh
Krister Elfgren
Försäljningsansvarig
Krister Elfgren
Bettina Funk
Teknisk expert – Elektromagnetisk kompatibilitet (EMC)
Bettina Funk
Joakim Grafström
Teknisk expert – Elinstallationer och skydd mot elchock
Joakim Grafström
Henrik Lagerström
Teknisk expert – Miljöhänsyn
Henrik Lagerström
Ingvar Eriksson
Teknisk expert – Elektriska bruksföremål, belysning och maskiners elutrustning
Ingvar Eriksson