2024-07-20 16:35Pressmeddelande

Månadens standard – Drönare med bränsleceller

drönare bränsleceller grön teknikutveckling

Tekniken för obemannade farkoster (unmanned aerial vehicles, UAV) går snabbt framåt, i vardagen ofta mer kända som drönare. De drivs ofta av batterier, men även bränsleceller används. Nu har branschens aktörer inom IEC tagit fram en standard som beskriver provningsmetoder för prestanda för bränslecellsdrivna drönare.

Att kunna flyga utan att ha en pilot i farkosten har på senare år öppnat upp många användningsområden i civila, industriella och militära syften. Kapaciteten har stärkts och kostnader har kunnat pressats, delvis tack vare möjliggörande standarder som ökar skalbarheten.

Nu undersöker branschen möjligheterna med bränslecellsdrivna drönare. På grund av branschens brådskande behov av vägledning och gemensamma referenser har man därför tagit fram en standard inom IEC (International Electrotechnical Commission). Månadens standard för juli har valts från juni månads lista och är:

SS-EN IEC 62282-4-202  Bränsleceller - Del 4-202: Kraftsystem för obemannade flygfarkoster - Bestämning av prestanda

Vad beskriver standarden?

Standarden är en provningsstandard (eller teststandard) för just bränsleceller i drönare. Användare av standarden utför selektivt de testmoment som är lämpliga för deras ändamål från de som beskrivs. Med standarden som gemensam referens kan tillverkare och kravställare känna sig trygga i att lösningen är testad enligt standardiserade metoder. Standarden innehåller exempelvis:

  • Testförberedelser
  • Testmetoder för exempelvis elektrisk effektivitet, dataöverföring och bränsleläckage
  • Guide för att skriva testrapporter

En förhandsvisning av de inledande avsnitten finns att läsa här.

Från språk, till grunderna, till tillämpning

Månadens standard kan verka väldigt nischad, men det underbyggs av långt arbete inom teknikområdet. Standardisering för ett teknikområde börjar ske när det blir moget för marknadslösningar eller ibland även innan dess. Branschen deltar via sin nationalkommitté – där SEK representerar Sverige – i IEC och letar konsensus om språkbruket, grunderna för säkerhet och principer. Därefter börjar mer nischade standarder formas, som tillämpningsområden eller specifika protokoll för ett mindre segment av branschen.

Månadens standard kommer alltså inte från ett vakuum utan refererar flitigt till tidigare standarder som redan beskrivit olika aspekter av bränsleceller för att slippa uppfinna hjulet på nytt.

Elflyg – även med människor

För bränslecellsområdet satsas det inte bara på obemannade flyg. För området elflyg – en grön omställning av flygbranschen – är bränsleceller något som undersöks och investeras i. Ett avtal mellan bland annat Airbus och SAS syftar till att utveckla infrastrukturen för vätgasdrivna flygplan i Sverige och Norge (Sveriges Radio).

Anders Lundbladh, helmotorspecialist på GKN Aerospace, menar att ur en teknisk synvinkel för elflyg är bränsleceller närmre i tid än batterier. Han kontrasterar det genom att peka på batteriers fördel med en väldigt hög energieffektivitet på nästan 80 procent som når propellern (RISE).

Standardiseringen är en teknikneutral arena som välkomnar branschen att skapa ändamålsenliga standarder för att stärka, utveckla och trygga teknikutvecklingen. Just Månadens standard togs fram i IEC TC 105 och speglas av SEK genom SEK TK 105 Bränsleceller. Var med i utvecklingen, låt din röst höras när standarderna skrivs – bli deltagare.

Martin Lind
SEK Svensk Elstandard



Om SEK Svensk Elstandard

SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation som drivs utan vinstintresse och som är utsedd av regeringen att ansvara för all standardisering inom det elektrotekniska området i Sverige. Alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet som till största del bedrivs genom internationella och europeiska samarbeten. SEK är svensk nationalkommitté i IEC, International Electrotechnical Commission. IEC och det internationella standardiseringsarbetet är stommen i SEKs verksamhet och standarder från IEC ligger till grund för de flesta europeiska och svenska standarder inom det elektrotekniska området.


Kontaktpersoner

Martin Lind
Teknisk skribent
Martin Lind
SEK Svensk Elstandard