2025-03-28 13:10Pressmeddelande

Månadens standard – Minskad risk vid elfordonsladdning

laddning elfordon

Den 5 mars fastställdes en ny utgåva av standarden SS-EN IEC 62752. Standarden gäller för elfordonsladdning från vanliga uttag. Nu ska laddningen avslutas om stickproppen blir för varm för att minska riskerna för överhettning.

Månadens standard för mars är:
SS-EN IEC 62752 - Konduktiv laddning av elfordon - Sladdmonterad övervakningsdosa för laddning i mod 2

Läs en preview på standarden här

Standarden gäller för den sladdmonterade övervakningsdosan som används vid laddning i mod 2, dvs laddning från vanliga uttag. Det gäller alltså laddning från så kallade schuko-uttag samt de blåa och röda anslutningsdonen av industristandard till och med 32 A.

Minskad överhettningsrisk

Den stora förändringen, som också påverkar många tillverkare av dessa produkter, gäller en ny fordring på temperaturavkänning i stickproppen. I de fall stickproppen blir för varm ska laddningen avslutas. Produkter med denna funktion begränsar sannolikt väsentligt risken för överhettning och skada för det använda uttaget, men fortfarande kan andra delar i elinstallationen påverkas. Rekommendationen är givetvis att använda laddningsstationer där elfordon laddas ofta och att ladda med försiktighet i vanliga uttag, t ex genom att begränsa laddningsströmmen.

Laddningsmod

I sammanhanget kan det vara bra att repetera de aktuella laddningsmoderna vi vanligtvis använder. De olika moderna definieras i SS-EN IEC 61851-1. Det finns flera egenskaper som hör till varje laddningsmod, men för denna artikel är denna information begränsad.

  • Laddningsstationer i mod 3 är fast installerade
  • Laddningsutrustning i mod 2 ansluts med stickpropp och har kontrollbox och uttag 

Med dessa definitioner är det tydligt att laddningsstationer tillverkade för mod 3-laddning, men som utrustas med stickpropp för anslutning till elnätet, per definition blir en mod 2-utrustning och omfattas av denna nya standard.

Stickproppen ska då skyddas mot överhettning enligt de nya fordringarna i denna standard. Den tidigare standarden gäller som längst till 2027-10-31. Tillverkare har alltså i skrivande stund drygt två år på sig att anpassa sina produkter efter nya standarden.

Det finns flera andra skillnader i kraven på mod 2- och mod 3-utrustning. Ett par exempel är att en kontrollbox i mod 2 alltid ska innehålla jordfelsskydd samt att övervakningsdosans (mod 2) brytfunktion inte behöver ha frånskiljningsegenskaper, då detta kan erhållas genom att stickproppen dras ur. Ytterligare en skillnad som varit ett vanligt diskussionsämne, är att testknapp för jordfelsbrytarfunktionen behövs för laddningsstationer men inte för kontrollboxen, eftersom den har standardiserade fordringar på automatisk testfunktion.

Standarden är identisk med internationell standard från IEC och framtagen av tekniska kommittén IEC TC 121A och fastställd som svensk standard. Svenska företag med intresse för denna standard kan delta genom motsvarande SEK TK 121A, Kopplingsapparater för lågspänning, inom SEK Svensk Elstandard. Standarderna för elfordonsladdning hanteras på SEK inom SEK TK 69, Elfordonsladdning – System och infrastruktur.

Författare: Ingvar Eriksson
Sekreterare i SEK TK 69

Redaktör: Martin Lind



Om SEK Svensk Elstandard

SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation som drivs utan vinstintresse och som är utsedd av regeringen att ansvara för all standardisering inom det elektrotekniska området i Sverige. Alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet som till största del bedrivs genom internationella och europeiska samarbeten. SEK är svensk nationalkommitté i IEC, International Electrotechnical Commission. IEC och det internationella standardiseringsarbetet är stommen i SEKs verksamhet och standarder från IEC ligger till grund för de flesta europeiska och svenska standarder inom det elektrotekniska området.


Kontaktpersoner

Ingvar Eriksson
Teknisk expert – Elektriska bruksföremål, belysning och maskiners elutrustning
Ingvar Eriksson
SEK Svensk Elstandard