Standarder omprövas regelbundet. De kan behöva revideras för att tekniken utvecklats och omvärlden förändrats, eller för att de påverkas av ändringar i någon annan standard. Ett exempel är den reviderad utgåvan av fordringarna på startegenskaper hos kortslutna trefas asynkronmotorer, som fastställts nu i september som den tredje utgåvan av SS-EN 60034-12.
Den strängare klassen IE4 med högre krav på verkningsgraden – energieffektiviteten – hos elmotorer som införts i IEC 60034-30-1 (svensk standard SS-EN 60034-30-1) har medfört att man fått justera i den internationella standarden för startegenskaper, IEC 60034-12. I den nya utgåvan, som alltså just fastställts som svensk standard
SS-EN 60034-12, har man lagt till nya klasser som tar hänsyn till att motorer i de nya högre energieffektivitetsklasserna kan ha högre ström och skenbar effekt i stillestånd. Standarden omfattar nu också motorer med märkeffekt ner till 120 W, i stället för 400 W som i den tidigare utgåvan.
Se preview här på SS-EN 60034-12. Den ingår i en serie standarder för roterande elektriska maskiner, framtagna i internationellt samarbete inom IEC. En översikt (april 2017) på engelska över vad de olika internationella standarderna för elektriska maskiner omfattar finns här.
Ett förslag till en ny standard i serien är ute på remiss till 16 oktober 2017. Den ska handla om reparation och renovering av motorer och generatorer och kan med beteckningen 2/1868/CDV utan kostnad beställas här från SEK Svensk Elstandard. Den som vill, kan via en länk till höger på samma sida läsa förslaget och lämna kommentarer direkt på nätet. Synpunkterna går sedan vidare till SEK TK 2, den kommitté där svenska företag och akademiska institutioner deltar, som vill vara med och skriva de internationella standarderna för motorer och generatorer.
Internationella standarder från IEC brukar också antas som europeisk standard, EN, av den europeiska standardiseringsorganisationen CENELEC. Det innebär att man i 34 europeiska länder kommer överens om att använda den internationella standarden på samma sätt, utan några oreglerade nationella avvikelser. De kommer då också att fastställas som svensk standard av SEK Svensk Elstandard.
Den nämnda SS-EN 60034-30-1 om klassning av verkningsgrad (IE-beteckning) behandlar en- och trefas asynkronmotorer och permanentmagnetmotorer med en märkeffekt mellan 0,75 kW och 375 kW. Den har följts av IEC 60034-30-2 behandlar synkronmotorer och andra motorer för matning med varierande spänning och frekvens och det diskuteras för närvarande om också den ska antas som europeisk standard. Vissa typer av motorer omfattas inte av de båda IEC-standarderna, t ex likströmsmotorer och speciella motorer som är helt integrerade i en maskin, t ex i en fläkt eller en pump.
Vän av ordning kan tycka att man borde behandla motorn tillsammans med sin last, i varje fall de vanliga fallen med en motor som driver en pump eller en fläkt. Nu finns det standarder för det också, nämligen (klicka på beteckningen för att se preview):
SS-EN 50598-1, Ekodesign för elektriska drivsystem med startkopplare, kraftelektronik och tillhörande mekaniska last - Del 1: Utarbetande av standarder för verkningsgrad hos elmotordriven utrustning med tillämpning av ett systemperspektiv och den semi-analytiska modellen
SS-EN 50598-2, Ekodesign för elektriska drivsystem med startkopplare, kraftelektronik och tillhörande mekaniska last - Del 2: Indikatorer för verkningsgrad hos elektriska drivsystem och startkopplare
SS-EN 50598-3, Ekodesign för elektriska drivsystem med startkopplare, kraftelektronik och tillhörande mekaniska last - Del 3: Kvantitativ behandling med hjälp av livscykelanalys, inklusive produktkategoriregler och innehållet i miljödeklarationer
Dessa tre är helt europeiska standarder som tagits fram inom CENELEC, i kommittén TC 22X som arbetar med motordrifter, på uppdrag från EU-kommissionen. Detta beskrivs närmare i inledningsavsnittet i SS-EN 50598-1, som man kan läsa i preview (se ovan). Genom funktionen preview i SEK Shop kan man för varje standard från SEK Svensk Elstandard fritt och utan kostnad ladda hem och ta del av förord, eventuell inledning, innehållsförteckning och det avsnitt som beskriver standardens syfte och omfattning.
SEK Svensk Elstandard fastställer och svarar för all svensk standard på elområdet. SEK Svensk Elstandard representerar svenska intressen i internationell och europeisk standardisering på det elektrotekniska området, inom organisationerna IEC och CENELEC. Genom SEK deltar cirka 600 experter från olika företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet med specialistkunskap. Genom deltagandet i SEK Svensk Elstandard och den nationella och internationella standardiseringen är du med och påverkar framtiden samtidigt som ditt företag får en ökad affärsnytta och ökad konkurrenskraft. På SEK Shop, shop.elstandard.se, hittar du förutom nationella standarder även europeisk och internationell standard inom elområdet. SEK Svensk Elstandard ger även ut SEK Handböcker som förklarar och fördjupar, vägleder och underlättar användandet av standarder inom elområdet.