2012-11-19 08:48Pressmeddelande

Skyddsutjämning i byggnader - nya SEK Handbok 413 förklarar hur, när, var och varför

null

SEK Handbok 413, Skyddsutjämning i byggnader, ger bakgrund och förklaringar till hur, när, var och varför man bör utföra skyddsutjämning i byggnader.

Handboken beskriver skyddsutjämningens syfte och principer och ger vägledning för hur skyddsutjämning utförs i praktiken. Den ger en introduktion till de fordringar som gäller för skyddsutjämning i allmänhet och rekommenderar hur skyddsutjämning utförs i elinstallationer i bostäder och kontor samt i lokaler för hantverk och handel. För mer omfattande installationer och för installationer där även funktionsutjämning används, kan rekommendationerna i SEK Handbok 449 Potentialutjämning i industriella elanläggningar samt avsnitt 444 i Elinstallationsreglerna tillämpas.  

Den fjärde utgåvan är helt omarbetad. Den förra utgåvan har blivit föråldrad bl a vad gäller fordringar, terminologi och omfattning. Denna fjärde utgåva är till skillnad från de tidigare utgåvorna begränsad till att omfatta den potentialutjämning – skyddsutjämning – som är avsedd att skydda mot elchock. Handboken förklarar skillnaderna mellan de olika typerna av skyddsutjämning – skyddsutjämning till huvudjordningsskenan och kompletterande skyddsutjämning. Till skillnad från tidigare i utgåvor behandlas alltså inte funktionsutjämning, vilket avspeglar sig i bokens titel.

Handboken är avsedd att kunna användas för självstudier och som dokumentation och underlag vid kurser.



Om SEK Svensk Elstandard

SEK Svensk Elstandard fastställer och svarar för all svensk standard på elområdet. SEK Svensk Elstandard representerar svenska intressen i internationell och europeisk standardisering på det elektrotekniska området, inom organisationerna IEC och CENELEC. Genom SEK deltar cirka 600 experter från olika företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet med specialistkunskap. Genom deltagandet i SEK Svensk Elstandard och den nationella och internationella standardiseringen är du med och påverkar framtiden samtidigt som ditt företag får en ökad affärsnytta och ökad konkurrenskraft. På SEK Shop, shop.elstandard.se, hittar du förutom nationella standarder även europeisk och internationell standard inom elområdet. SEK Svensk Elstandard ger även ut SEK Handböcker som förklarar och fördjupar, vägleder och underlättar användandet av standarder inom elområdet.


Kontaktpersoner

Sofie Bergh
Marknads- och kommunikationsansvarig
Sofie Bergh
Joakim Grafström
Teknisk expert – Elinstallationer och skydd mot elchock
Joakim Grafström